Nibud - Risicometer leningen

Het Nibud heeft de risicometer leningen ontworpen, bedoeld om problemen met leningen te voorkomen. Weet waar je aan toe bent!
Geld lenen zonder grote financiële risico’s te lopen. Consumenten kunnen vanaf vandaag op de site van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting met de Risicometer Lenen controleren of het verstandig is een lening af te sluiten. Het Nibud biedt hiermee tegenwicht tegen de vele leencalculators op internet van banken en andere commerciële geldverstrekkers. Banken laten zien wat de consument kan lenen. Met de Risicometer Lenen kan de consument controleren of de lening in zijn budget past en of hij de maandelijkse aflossing wel wil betalen.

Lening afbetalen zware last
Zo’n 660.000 huishoudens in Nederland (8,8% van alle huishoudens) hebben een persoonlijke lening of een doorlopend krediet van gemiddeld € 12.400. Volgens de monitoring betalingsachterstanden ervaart een kwart van deze huishoudens (165.000) het afbetalen als een zware last. Door met de Risicometer Lenen te komen hoopt het Nibud dat consumenten minder snel een lening afsluiten die eigenlijk niet binnen hun budget past. Het Nibud hoopt dat iedereen die overweegt een lening af te sluiten eerst met de Risicometer Lenen bekijkt of ze aflossing wel kunnen en willen betalen. De Risicometer is te vinden op nibud.nl/risicometer-lenen.

Overkreditering
Kredietverleners moeten ervoor waken dat er geen overkreditering plaatsvindt volgens de wet Financieel Toezicht. Maar helaas is nergens omschreven wat overkreditering precies is. Zo kan het gebeuren dat een gezin met een netto inkomen van € 1700, 2 kinderen en een huur van € 400,- per maand bij kredietverleners zo’n € 5.000 mag lenen. Terwijl de Risicometer Lenen in dat geval een rood advies geeft. Een rood advies houdt in dat als dit gezin deze lening afsluit, zij de aflossing als een zeer zware last gaan ervaren.

Verantwoord Lenen
Een wasmachine die vervangen moet worden, of een haperende auto. Iedereen kan voor uitgaven komen te staan, waar men op dat moment geen geld voor heeft. Het Nibud is daarom ook niet tegen lenen. Zolang de maandelijkse aflossing betaald kan worden is lenen verantwoord. Maar juist in deze onzekere tijden, waarbij veel mensen onzeker zijn over hun baan is het verstandig om geen financiële risico’s te nemen. Het Nibud adviseert dan ook om voordat men een lening afsluit met de Risicometer te controleren of de lening ook nog betaald kan worden als men werkloos wordt.
De consument moet bij de Risicometer Lenen zelf invullen wat zijn inkomen is, hoe hij woont, of hij autokosten heeft of al een lening heeft. De Risicometer berekent dan wat de maandelijkse uitgaven zijn die bij dat huishouden horen voor bijvoorbeeld de boodschappen en kleding. Op basis daarvan geeft de Risicometer aan of er nog ruimte is voor de aflossing van de gewenste lening.

Jan en Annie willen een auto
Neem bijvoorbeeld de tweeverdieners Jan (25) en Annie (23). Ze zijn net gaan samenwonen en hebben een huur € 400 ro per maand. Jan verdient € 1.500 per maand en Annie werkt parttime en verdient € 1.000 per maand. Ze willen een tweedehands auto kopen. Omdat ze geen spaargeld hebben, is lenen de enige optie om de auto aan te schaffen. De auto die ze op het oog hebben kost € 8.000. Het uiteindelijke aanbod is een lening van € 8.000 met een effectieve rente van 9% en een looptijd van 5 jaar. De maandelijkse lasten bedragen ruim € 170. De Risicometer Lenen geeft in deze situatie een groen advies. De lening past in hun budget. Maar door de kredietcrisis staat de baan van Annie op de tocht. Als zij haar baan verliest kleurt de Risicometer Lenen rood. Dit betekent dat zij dan eigenlijk geen geld meer hebben voor de aflossing. Zij zullen de lening dan als een zeer zware last gaan ervaren. Voor uitgaven als vakantie en vrije tijd is dan geen ruimte meer.

AFM schrijft waarschuwing bij lenen
Per 1 april 2009 moet bij reclames over lenen een waarschuwing volgen over de gevolgen van de lening. De banken hoeven de tekst niet zelf te schrijven. Dat doet de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Naast de tekst zorgt de AFM ook voor een waarschuwingssymbool. Het doel van de waarschuwing is om de geldleners te wijzen op de gevolgen van de lening. Op dit moment zijn de teksten en symbolen nog niet bekend. De AFM zet ze binnenkort op de website. De maatregel geldt overigens niet voor hypotheken die gebruikt worden voor de aankoop, onderhoud of verbetering van de eigen woning.

Direct naar de risicometer