Studieschuld aflossen

De meeste studenten blijven na hun studie met een studieschuld zitten. Dat je deze hebt en hoe je deze moet aflossen is iets waar je vaak na je studie pas over na gaat denken. In dit artikel daarom alvast antwoord op de vraag hoe het afbetalen van je studieschuld in zijn werk gaat.

Bijna alle studenten blijven na hun studie zitten met een studieschuld. Indien je een prestatiebeurs hebt en je binnen 10 jaar een opleiding afmaakt dan wordt dat deel in ieder geval omgezet in een gift. Toch is het goed mogelijk dat je blijft zitten met een schuld. Voor het afbetalen van de studieschuld heeft de IB-groep een vaste procedure.

Hieronder een tijdlijn van hoe het aflossen in zijn werk gaat.
Eind studie-->-(aanloopfase-2 jaar)->-(jokerjaren-5jaar)----->--Aflosfase-->--(maximaal) 15 jaar->--Afgelost

Je kunt direct na je studie beginnen met het aflossen van je studieschuld. Om te voorkomen dat je studieschuld groter wordt doordat er rente gerekend wordt is dit aan te raden. Wat ook mogelijk is, is dat je pas na twee jaar gaat aflossen. De IB-groep noemt dat de aanloopfase: een tijd van twee jaar waarin je de gelegenheid krijgt om genoeg inkomen te creëren waardoor je de studieschuld kan gaan aflossen. De periode tussen het einde van je studie en het begin van de aflosfase kan je oprekken tot maximaal zeven jaar door jokerjaren in te zetten. Dit zijn jaren waarin je niet hoeft af te betalen. Je studieschuld wordt wel groter door de rente! Ook als je al in de aflosfase zit en je hebt een financieel lastige tijd dan kan je een jokerjaar inzetten om zo het aflossen een jaar op te schorten.

In de aflosfase heb je in totaal 15 jaar de tijd om je studieschuld af te lossen. De IB-groep berekent dan ook een standaardbedrag dat je moet aflossen door je totale studieschuld door 180 maanden te delen (15 jaar x 12 maanden = 180 maanden). Minimaal los je per maand €45 af (cijfers 2009). Je mag natuurlijk altijd meer aflossen, maar dit is niet verplicht. Handig is dat wel, want hoe eerder je je schuld hebt afgelost, hoe minder je betaald.

Als je opnieuw gaat studeren nadat je een eerste studie hebt afgelost, dan wordt het aflossen opgeschort. Wel moet deze nieuwe opleiding aan bepaalde eisen voldoen: het moet een opleiding zijn in het beroepsonderwijs of hoger onderwijs. Thuisstudies vallen er vaak niet onder. In de periode dat je studeert wordt de aflosfase of de aanloopfase opgeschort. Let wel: deze begint direct na het einde van je studie weer te lopen!

Verlagen aflossingsbedrag per maand
Indien je een studieschuld aan het terugbetalen bent en je krijgt minder inkomen per maand, dan kan je een aanvraag doen om het maandbedrag te verlagen. De IB-groep zal je situatie bekijken en overwegen of het nodig dat je minder betaalt per maand. Als de IB-groep akkoord gaat dan kan er een lager maandbedrag worden afgesproken.

Aflossingsmethoden
De IB-groep biedt een aantal verschillende betalingsmethoden. Dit zijn de standaardmethoden van acceptgiro of automatische incasso. De IB-groep heeft het liefst dat je via automatische incasso betaalt. Hierdoor krijg je namelijk een korting op het te betalen bedrag. Verder heb je er persoonlijk baat bij omdat je geen omkijken hebt naar de aflossing. Je moet enkel zorgen dat in de laatste week van de maand (in ieder geval vanaf de 20e) er genoeg geld op de rekening staat waar de automatische incasso van wordt afgeschreven.

Extra aflossen op ieder moment mogelijk
Het is mogelijk om op ieder moment meer af te lossen dan je verplicht bent. Anders dan bij de meeste normale leningen staat hier geen straf/boete op. Heb je dus een keer een financiële meevaller dan kan je met dit geld je studieschuld extra snel afbetalen.

Bron: leningwiki.nl