Wat is een studentenlening?

Een studentenlening is een lening waar alleen studenten van kunnen profiteren. Er zijn tal van studentenleningen, doordat er zoveel verschillende aanbieders op de markt zijn. Daardoor is het moeilijk een goede en verstandige keuze te maken.

Persoonlijke situatie
De persoonlijke situatie waar de student zich in bevindt is een belangrijk punt van aandacht. Is het namelijk wel nodig om geld te lenen, of zijn er ook andere opties? Bij leningen moet je ervan uit gaan dat je altijd geld kwijt bent. Er is geen lening die gratis wordt aangeboden.

Rood staan versus lenen
De meeste rekeningen bieden de optie om rood te staan. Veel studenten maken hier gretig en dankbaar gebruik van. Dat is jammer, want deze studenten weten niet dat je hierdoor meer rente betaalt. Een lening is vaak vele malen voordeliger dan rood staan.

De studentenlening, een lening op maat
De gemiddelde student houdt ervan om – naast hard te studeren – ook te gaan stappen, te genieten van het leven. Veel leningen spelen op die behoefte in. Dat is niet gek, want het is de markt. Hun klanten vragen om een lening op maat.

Het doorlopend krediet
Voor de student die niet genoeg heeft aan de aangeboden studentenlening, kan het doorlopend krediet uitkomst bieden. Deze lening kun je afsluiten als je 18 jaar of ouder bent. Je krijgt de beschikking over een bepaald bedrag en betaalt hier maandelijks rente over. Het afgeloste deel kun je vrijwel direct weer opnemen. Houd wel rekening met het risico dat dit met zich meebrengt. Want je kunt makkelijk blijven lenen, waardoor dat erg aanlokkelijk is.