Sparen voor later

Een spaarrekening is zo geopend. Wat je maandelijks aan geld overhoudt, kun je naar een spaarrekening overmaken en daar veel voordeel uit doen. In dit artikel lichten we enkele spaarvormen toe.

Spaarrekening
Een spaarrekening zonder beperkende voorwaarde is de meest gekozen spaarvorm. Je kunt er dan ook bij elke bank voor terecht. De spaarrekening houdt in dat je zonder betaling geld op kan nemen en kan storten. Dat maakt deze spaarrekening erg flexibel. Op momenten dat je geld nodig hebt, kun je het zo opnemen. Wel betekent het dat de rente vaak een stuk lager ligt dan bij andere spaarvormen.

De klimrente spaarrekening
De klimrente spaarrekening wordt slechts door enkele banken aangeboden. De klimrente spaarrekening betekent kort gezegd dat je rente hoger wordt naarmate je geld langer op de rekening staat. Zo kan de rente behoorlijk oplopen, zeker in de laatste spaarperiode. Het is wel aan te raden om de voorwaarden van verschillende banken met elkaar te vergelijken, alvorens een spaarrekening te openen. Onderling willen de voorwaarden namelijk nogal eens verschillen.

Spaarloon
Spaarloon is een speciale spaarvorm, bedoeld voor werknemers. Een deel van je brutoloon zet je namelijk op een aparte spaarrekening. Na een periode van vier jaar kun je het gespaarde bedrag onbelast opnemen. Bruto wordt dus eigenlijk netto. Soms kun je het saldo eerder van de rekening halen, bijvoorbeeld als je een huis koopt of een premie voor een lijfrenteverzekering betaalt. Hiervoor is het goed om de voorwaarden in te kijken. Mensen die meedoen aan de levensloopregeling, kunnen niet meer meedoen aan de spaarloonregeling.

Wel of niet sparen
Sparen is nooit verkeerd. Een catastrofe zoals bij de DSB zal zich, als alles goed is, niet snel herhalen. Toch is het verstandig om altijd voorzichtig te zijn, want uit het DSB-verhaal is gebleken dat ook banken grote fouten kunnen maken en dat niets gegarandeerd is. Als je spaart word je daarvoor beloond aan de hand van rente. Over het gespaarde vermogen krijg je een bepaald percentage per jaar, afhankelijk van de successen van de bank. Als je meer informatie over een bepaalde spaarvorm wil, kun je het beste in gesprek gaan met een adviseur.